5 dôvodov prečo si nemôžete nechať ujsť SIAF 2021

Domov > Aktuality > 5 dôvodov prečo si nemôžete nechať ujsť SIAF 2021
5 dôvodov prečo si nemôžete nechať ujsť SIAF 2021
14.09.2021

Tam jednoducho musíte byť!

 

1. Nové letisko, nové možnosti

Tento rok sme sa kvôli rekonštrukcii sliačského letiska presťahovali na západné Slovensko na letisko Kuchyňa/Malacky. Je to úplne nová situácia a nové letisko, ktoré so sebou prináša aj nové zaujímavé možnosti. Na čo sa môžu tešiť naši návštevníci? Je to hlavne rolovacia dráha, ktorá je priamo pred diváckou zónou a poznať to môžete napríklad zo zahraničných leteckých dní. V praxi to bude znamenať, že lietadlá predtým, než vzlietnu zo vzletovo-pristávacej plochy, prerolujú najprv popred divákov! Toto na Sliači možné nebolo. Uvidíte tak pilotov a ich stroje z tesnej blízkosti ešte predtým, než sa presunú do vzduchu.
Okrem toho sú všetky parkoviská blízko letiska, čiže do areálu sa dostanete z parkoviska pohodlne pešo za pár sekúnd. A navyše, parkovísk máme viac než dosť! Na letisko sa môžete dostať hneď z niekoľkých smerov, čo má tiež veľké výhody.
Aj keď sme trošku viac na západe, na SIAF môžete prísť aj stanovať a spraviť si tak pekný, nezabudnuteľný víkend.


 

2. Najvyššia účasť lietadiel za posledné roky

Takúto účasť sme tu už dávno nemali. Spolu 33 letových ukážok z 13 krajín sveta a 39 lietadiel na statike. Je sa načo tešiť! Solo display, akrobatické skupiny, historické, či moderné lietadlá- to všetko v našom nabitom programe. Už od štvrtku k nám budú postupne prilietať účastníci z celého sveta, v piatok, pred leteckými dňami, sa chystá špeciálny prelet talianskej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori ponad hlavné mesto Slovenska - Bratislavu. A to naozaj nie je všetko! Všetky lietadlá, ktoré uvidíte na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2021, nájdete na našom webe. A samozrejme okrem lietadiel bude mať už tradične bohaté zastúpenie na zemi aj armáda SR a polícia SR. Ten, kto už aspoň raz navštívil naše letecké dni vie, že aj tento program sa oplatí jednoznačne vidieť. 

 

3. Historické lietadlá

Samozrejme máme niečo aj pre milovníkov histórie. A vlastne pre všetkých, keďže historické lietadlá sú vždy veľkým lákadlom. Najmä také, ktoré sa bojovali v druhej svetovej vojne alebo sa stali dôležitým míľnikom vojenského letectva, možno spojeného aj so Slovenskými vzdušnými silami. Tradične nás navštívi aj letka The Flying Bulls, v rámci ktorej uvidíme NORTH AMERICAN B-25J MITCHELL a CHANCE VOUGHT F4U-4 "CORSAIR". Ale tešiť sa môžete aj na MIG 15, jedno z prvých prúdových lietadiel vyrábaných aj v Československu. Skutočným bonbónikom však je bojové lietadlo HAWKER HURRICANE MK.IV, na ktorom  počas druhej svetovej vojny lietali československí piloti. Ide naozaj o raritu, pretože z pôvodne vyrobených 14 583 lietadiel je dnes schopných lietať menej ako 15 lietadiel a jedno posledné, vo verzii Mk.IV., uvidíte na SIAF 2021.

 

 

4. Zaujímavá statika

Aké by to bolo, keby sme okrem letového programu nemali aj statiku na zemi. Tento rok budeme mať aj jednu premiéru lietadla AIRBUS A400M. Je to pre nás výnimočná situácia, pretože tieto typy lietadiel sú veľmi často nasadené na plnenie svojich úloh. Daná krajina preto musela detailne rozplánovať svoje úlohy a činnosti, aby mohla Airbus A400M na tých pár dní v septembri uvoľniť, čo si nesmierne vážime. A nebude chýbať aj Aerosalón, kde sa predstavia ľahké a ultraľahké lietadlá našich výrobcov alebo spoločností zo zahraničia. Celkovo bude na statike pripravených až 39 rôznych malých či veľkých lietadiel. Aj keď je SIAF kvôli COVID-u rozdelený na zóny, statiku si vychutnáte všetci, spravili sme totiž koridory pre obe zóny, aby každá zóna mohla vidieť statiku počas celého dňa.

 

 

5. SIAF 2021 v znamení výročí

Tento rok oslávime na Medzinárodných leteckých dňoch hneď niekoľko zaujímavých výročí:

60 rokov Oslavujú Frecce Tricolori - talianska akrobatická skupina „Frecce Tricolori“. Sú svetoví, lietajú nádherne a je ich plné nebo. Navyše, majú skvelého komentátora, ktorý vie zaujať a pobaviť.

75 rokov Belgické vzdušné sily - tie sa tento rok predvedú so solo display ukážkou na lietadle F 16. A kto ich pozná vie, že to vždy stojí za to!

30 rokov Biele Albatrosy - spomíname na nich vždy s nostalgiou, aké by to bolo keby ešte existovali. Spoločne si pripomenieme aj túto udalosť. Členov Bielych Albatrosov budeme mať na SIAF-e všetkých v sobotu.

40 rokov Očovských Bačov - Naša aktuálne jediná akrobatická skupina. Ladne sa vznášajúca nad oblohou bez hluku, len za doprovodu hudby. Pri ich ukážke sa všetko akoby zastaví. Títo páni nás bavia už nejakú tú dekádu a patrí im veľká vďaka za to, čo robia.

 

Na záver treba už len všetkým vám zaželať ten najlepší a nerušený letecký sviatok. Vidíme sa 4. alebo 5. septembra na letisku Kuchyňa/Malacky. Odporúčame vám kúpiť si vstupenky vopred - ONLINE.