SIAF 2018 V ZNAMENÍ 100. VÝROČIA ČESKOSLOVENSKÉHO LETECTVA

Domov > Blog > PACHO21 > SIAF 2018 V ZNAMENÍ 100. VÝROČIA ČESKOSLOVENSKÉHO LETECTVA
SIAF 2018 V ZNAMENÍ 100. VÝROČIA ČESKOSLOVENSKÉHO LETECTVA
22.04.2018

Opäť sme teda všetci o rok starší (skúsenejší) a pred nami je SIAF 2018. Písať o tom, čo to ten SIAF vlastne je by asi bolo zbytočné. V rôznych článkoch a propagačných materiáloch sa uvádza, že je to najväčšia letecká udalosť roka na Slovensku, ktorá sa už pravidelne odohráva na konci prázdnin (zvyčajne posledný augustový víkend) na letisku Sliač a leteckej základni Sliač. Myslím si, že táto charakteristika postačuje i keď SIAF už dávno „prekročil“ hranice Slovenska.

Ten tohtoročný sa ponesie v znamení storočnice československého letectva. Keď ma pán Hubert Štoksa oslovil s myšlienkou pokračovať v písaní blogov o SIAF-e s týmto „mottom“ tak som chvíľku váhal, či som ja ten „pravý“. Ale v konečnom dôsledku, prečo nie. Môj život sa spája s československým letectvom a jednoduchá matematika mi dáva odpoveď, že ak nerátam detstvo, tak to bude takých najmenej 40 rokov, ktoré som prežil s československým letectvom, či už ako aktívny pilot, alebo fanúšik letectva na dôchodku.

SIAF

Z môjho pohľadu - československé letectvo - to nie je len Ing. Kašpar alebo generál M.R. Štefánik - o tých nech píšu renomovaní historici. S československým letectvom sa spájajú osudy mnohých letcov s ktorými som sa stretol osobne, alebo aspoň v leteckých historkách - a hlavne o tieto spomienky by som sa chcel s vami podeliť.

Predsa len, tá história „nepustí“ a vždy a vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti bolo, je a bude dôležité, kto bol ten „prvý“; alebo teda ten, ktorý bol ako prvý odborníkmi a verejnosťou „rozpoznaný“. Nie inak je tomu i v československom letectve. Priekopnícke časy úplných začiatkov lietania  v Československu sú nepochybne späté s Ing. Kašparom a pre Slovákov hlavne s generálom M.R. Štefánikom. Vôbec Štefánik - to je taká slovenská „srdcovka“. Pamätám si ešte, že i môj dedko mal v parádnej izbe nad dverami zavesený portrét Štefánika. Bol to teda letec, pilot, ale i významná politická osobnosť svojej doby. Polemizovať o tom, ako zahynul, kto za tým stál, alebo či to bola len jednoducho letecká havária nie je mojou ambíciou a rozhodne nechcem prísť s ďalšími „senzačnými“ odhaleniami či teóriami.

Záverom si predsa len neodpustím jednu „historickú“ otázku spojenú s priekopníckymi časmi letectva a lietania na slovenskom nebi. Viete kto to bol Andrej Kvasz? Ak viete, tak klobúk dolu. Ak neviete, tak nezúfajte. Donedávna som to netušil ani ja. Nabudúce (ak ma „nevypískate“) napíšem niečo i o tomto letcovi-pilotovi.

Záverom ešte jeden úryvok bez komentára:

...„Či sa dá spraviť na MiG-21 pád? Dá sa, ale len raz a potom sa vyberá bagrom”....

- PACHO21