Maďarská stálica opäť nesklame

Domov > Aktuality > Maďarská stálica opäť nesklame
Maďarská stálica opäť nesklame
14.09.2021

SIAF by nebol SIAF-om, keby nás svojou účasťou nepoctil aj „Kráľ oblohy“ a divácky miláčik Zoltán Veres z Maďarska. Na letisku Kuchyňa 4.-5. septembra 2021, to na nebi „roztočí“, ako sa na neho patrí...

Ten, kto miluje letecké akrobacie, tak mu meno maďarského pilota Zoltána Veresa netreba vôbec predstavovať. Tento „sympaťák“ je stálicou Medzinárodných leteckých dní SIAF a inak tomu nebude ani tento rok- premiérovo na letisku Kuchyňa. Vychutnať si budeme môcť dynamickú ukážku na jeho zeleno-bielo-červenom „šípe“ MXS.   

Pán pánov

Zoltán Veres je jedno z najzvučnejších mien v európskom letectve a leteckej akrobacii. Legendárny maďarský pilot odlietal viac ako 19 000 letových hodín. O tom, že bol zrodený pre lietanie hovorí aj počet lietadiel, ktoré doteraz na leteckom nebi vystriedal. Môže sa pochváliť skúsenosťami s vyše 120 rôznymi typmi lietadiel. 
Zoltán Veres začal svoju leteckú kariéru v roku 1982, štyri roky na to promoval ako letecký inžinier na vysokej škole v Nyíregyháze, kde pôsobil 5 rokov ako pilotný inštruktor. V roku 1995 patril v rámci Breitling Svetového pohára medzi dvanástku najlepších pilotov planéty a môže sa pochváliť aj tým, že jeho akrobaciu sledovalo až 300 tisíc divákov denne. Je však aj držiteľom niekoľkých rekordov zapísaných v Guinnessovej knihe rekordov. Medzi jeho obľúbené a divácky najatraktívnejšie kúsky patrí vystúpenie, v rámci ktorého je v rýchlosti 420 km/h  letiac dolu hlavou vo výške 3 m schopný otočkou vo vzduchu preťať napnutú stuhu.

Aktuálne je Zoltán Veres forenzným expertom v letectve a kapitánom Boeingu 737, čiže nie je pochýb, že vo svete letectva je kapacitou. Preto sa nesmierne tešíme, že nás svojím vystúpením poctí aj na SIAF-e 2021.