Ktoré display ukážky odporúča letový riaditeľ MLD SIAF, Ivan Chvojka?

Domov > Aktuality > Ktoré display ukážky odporúča letový riaditeľ MLD SIAF, Ivan Chvojka?
Ktoré display ukážky odporúča letový riaditeľ MLD SIAF, Ivan Chvojka?
14.09.2021

Už tento víkend, 4. a 5. septembra nás čaká skutočný letecký sviatok - Medzinárodné letecké dni SIAF 2021. Návštevníkov privíta tentokrát letisko Kuchyňa/Malacky. Program bude naozaj bohatý, keďže na zemi vás čaká viac ako 39 statických ukážok a vo vzduchu viac ako 33 letových akrobatických kúskov. Samozrejme, každý z nás sa teší na niečo iné. Ale pri ktorých lietadlách poskočí srdce nášmu letovému riaditeľovi, bývalému veliteľovi akrobatickej skupiny Bielych Albatrosov? Opýtali sme sa ho na čo sa v rámci programu teší on a prečo. 

 

Na začiatok si predstavme ako vzniká letový program MLD SIAF...

 

Letový program, teda to, ako budú jednotlivé lietadlá po sebe lietať, ktorá akrobatická skupina pôjde kedy na štart, je veľmi komplikovaný. Vzniká postupne. Najprv sa musia pozbierať všetky dáta od pilotov a prevádzkovateľov lietadiel, to znamená, kto má aké požiadavky, kto môže kedy lietať, ktoré lietadlo tankuje aký letecký benzín, aký používajú dym, ako dlho trvá predletová príprava a pod. Stáva sa, že niektorí piloti chcú lietať len doobeda, iní nechcú lietať ako prví. Samozrejme aj samotná dramatizácia programu musí byť, čiže nemôžu ísť po sebe všetky esá ale program by mal mať podobu sínusoidy – atraktívne letové ukážky verzus menej atraktívne. A to je naozaj dosť náročný proces zosúladenia všetkých spomínaných premenných. Niekedy sa stane, že deň pred SIAF-om sa pokazí lietadlo a celý program sa musí prerobiť. A celý tento proces koriguje bývalý kapitán akrobatickej skupiny, človek s dlhoročnými skúsenosťami - Ivan Chvojka

 

Na čo sa najviac teší Ivan Chvojka v rámci display ukážok? 

 

Letový riaditeľ je naozaj veľký profesionál a na úvod poznamenal, že všetky letové vystúpenia sú naozaj skvelé a stoja za pozretie. Každý si v nich nájdeme to svoje. Keď si však musí vybrať, odporúča určite nevynechať tieto letové ukážky: 

Z display ukážok vrtuľníkov to bude BO 105 C z letky Flying Bulls. Zaujímavý vrtuľník, ktorý robí vertikálne manévre. Mohli ste ho vidieť aj v bondovke 007 - Spectre, kde v úvodnej sekvencii lietal naozaj bláznivo ponad návštevníkov festivalu. Tento rok ho bude pilotovať samotný Felix Baumgartner, známy z jeho parašutistického zoskoku z orbitu zeme.  

 

 

 

Po dlhšom čase sa predstaví aj vysoko výkonný Eurofighther Thypoon a podľa Chvojku tentokrát štartuje a po ukážke aj pristáva na letisku v Kuchyni/Malackách. Väčšinou totiž prilietal zo zahraničného letiska a po ukážke opäť letel späť alebo ho mohli diváci obdivovať len na zemi. Teraz ho však návštevníci SIAF uvidia aj rolovať a to bezprostredne pred ich očami. 

 

 

 

 

Letový riaditeľ odporúča aj ukážku talianskeho Spartana, ktorý podľa jeho slov robí atypické manévre pre dopravné lietadlo. Možno si mnohí pamätáte jeho ostrý vzlet na Sliači, kedy po vzlete pilot ihneď zdvihol lietadlo vertikálne hore. Bolo to dychberúce. 

 

 

 

 

Najviac sa však letový riaditeľ  teší na to, keď sa skončí letecký deň a všetci, čo odštartovali, budú bezpečne na zemi. 


Ak sme vás stále nepresvedčili na návštevu najväčšieho leteckého podujatia, prinášame vám ešte 5. dôvodov, prečo si ho určite nenechať ujsť. Vidíme sa na letisku Kuchyňa/Malacky už tento víkend 4. a 5. septembra.