ZOLTÁN VERES

Domov > Blog > PACHO21 > ZOLTÁN VERES
ZOLTÁN VERES
19.06.2017

Pôvodne som sa chcel v tomto blogu venovať ešte cvičeniu „Štít 84“ a lietaniu v skupinách, ale i na to ešte príde čas a chuť. Dnes som si totiž pozeral „tajný“ dokument, kto príde - respektíve, kto ešte potvrdil účasť na SIAF 2017. No a keď som si všimol meno Zoltán Veres tak bolo o dnešnom blogu rozhodnuté. Jednoducho my v UNESCO to tak cítime (kto nevie o čom hovorím - odporúčam film „Vojtech“ - repliky z filmov to je moja srdcovka).

Teda aby som to uviedol na pravú mieru - Zoltána Veresa, pána pilota akrobata, som videl lietať na vlastné oči niekoľkokrát. Ani raz to nebolo to isté a vždy mi tuhla krv v žilách. V čase, keď som komentoval jeho vystúpenia na SIAF-e som síce vopred vedel, čo sa chystá urobiť, ale i tak som so zatajeným dychom pozeral do priestoru pásu stromového porastu medzi Kováčovou a Badínom a čakal, či preletí alebo nepreletí. Zatiaľ vždy preletel. Je to skutočný majster svojho remesla. Nemám veľmi rád štatistiku, ale v jeho prípade urobím výnimku.

V súčasnosti jedno z najzvučnejších mien v európskom letectve a leteckej akrobacii. Legendárny maďarský pilot, Zoltán Veres,  odlietal viac ako 15.000 letových hodín. O tom, že bol zrodený pre lietanie hovorí aj počet lietadiel, ktoré doteraz na leteckom nebi vystriedal. Môže sa pochváliť skúsenosťami s vyše 100 rôznymi typmi lietadiel. 
Zoltán Veres začal svoju leteckú kariéru v roku 1982 a dnes je, o. i., kapitánom Boeingu 737. V roku 1995 patril v rámci Breitling Svetového pohára medzi dvanástku najlepších pilotov planéty a na starom kontinente, v USA, Kanade a Japonsku sledovalo jeho akrobaciu 300 tisíc divákov denne. Tento maďarský pilot je však aj držiteľom niekoľkých rekordov zapísaných v Guinnessovej knihe  rekordov. Medzi jeho obľúbené a divácky najatraktívnejšie kúsky patrí vystúpenie, v rámci ktorého je v rýchlosti 400 km/h  letiac dolu hlavou vo výške 3 m schopný otočkou vo vzduchu preťať napnutú stuhu.

Toľko som považoval za vhodné uviesť zo svojich komentátorských poznámok.

Zoltána Veresa som však stretol i osobne  - ako človeka - môžem povedať, že na mňa urobil dojem. Na nič sa nehral. Stretol som ho, keď som odchádzal z brífingu pilotov na svoje komentátorské stanovište s poriadnou hŕbou papierov a fasciklov v rukách. A naraz on kráča oproti mne - živý Zoltán Veres. Spomenul som si, že som sľúbil mojej neteri autogramy pilotov a chcel som to okamžite zrealizovať. Vtedy mi popadali na zem všetky papiere a Zoltán Veres mi ich pomohol pozbierať. A dal mi aj autogram.

A ešte jeden poznatok k Zoltánovi Veresovi. Na jednom SIAF-e (nespomeniem si už presne na ktorom, ale to je vekom) som požiadal o grafické plány letových vystúpení. Ten, ktorý som dostal od Zoltána Veresa bol najkrajší - nakreslený rukou na papier A-4. Ešte donedávna som ho s hrdosťou ukazoval svojim žiakom - to z pohľadu letových obratov a manévrov v angličtine. Ak sa mi ho podarí nájsť tak ho priložím k tomuto článočku.

Takže na záver. Zoltán Veres na SIAF 2017. Rozhodne si to nenechajte ujsť. Ja tam budem určite.

- PACHO21