TO TU UŽ SKUTOČNE NIKTO NIČ NEGARANTUJE

Domov > Blog > PACHO21 > TO TU UŽ SKUTOČNE NIKTO NIČ NEGARANTUJE
TO TU UŽ SKUTOČNE NIKTO NIČ NEGARANTUJE
19.06.2017

K dnešnému „rozjímaniu“ som si dovolil požičať tento známy slogan z jednej reklamy. Tak nejak sa mi „vynoril“, keď som premýšľal nad tým, koho by som ja chcel vidieť lietať na tohtoročnom SIAF-e. Spomenul som si na jeden z predošlých leteckých dní SIAF (to som ešte fungoval ako jeden z komentátorov). Všetko bežalo k úplnej spokojnosti (teda aspoň vtedy som si to myslel), počasie krásne, fantastické letové ukážky, super program, minimum zmien, no proste idylka...

A vtedy k nám na komentátorské stanovište prišiel jeden, ale skutočne „na......tý“ návštevník a chcel , aby sme mu povedali, prečo sa neuskutočnila letová ukážka švédskeho Gripenu. Snažili sme sa mu vysvetliť, že takéto veci sa občas stávajú a že je nám to ľúto, ale program bol i tak vynikajúci. On to však ale „nebral“ a my sme boli pre neho jediní „hmatateľní“ vinníci jeho úprimného a hlbokého sklamania, lebo on prišiel na SIAF len preto, aby videl lietať Gripen.

 Sú leteckí fanúšikovia skutočne až takí „nekritickí“? Dá sa vôbec vyhovieť všetkým? Čo za „zázrak“ by to musel byť, aby sa jeho vystúpenie všetkým páčilo?

Odpoveď na tieto otázky je jasná. Všetkým sa vyhovieť nedá a „garantovať“, že všetko  sa uskutoční presne podľa plánu je nereálne. Ja osobne (a to na základe skúseností, nielen zo SIAF-u) verím, že organizátori  SIAF-u 2017 urobia všetko, čo bude v ich silách, aby podobných „nespokojencov“ bolo čo najmenej.

KOHO BY STE CHCELI VIDIEŤ LETAŤ NA SIAFE 2017 ?

Každý letecký fanúšik má určite to „svoje“ lietadlo (či pilota), ktoré je jeho „srdcovkou“. Tým mojim lietadlom je rozhodne MiG-21. Preto bol pre mňa SIAF 2016 skutočným leteckým sviatkom. S trochou nostalgie som si uvedomil, že som sa spolu s týmto krásnym strojom „prebojoval“ už do kategórie veteránov. Je to takmer neuveriteľné, ale časy, keď sme i u nás na Sliači mali týchto lietadiel celé „hektáre“ sú nenávratne preč. Takmer s určitosťou sa v krátkom  čase stratí zo slovenskej oblohy i nádherný Mig-29 a ja pevne verím, že príde niečo ešte krajšie a že slovenské stíhacie letectvo má pred sebou budúcnosť.

Myslím si, že sa určite oplatí navštíviť letisko Sliač v dňoch 26. - 27. augusta 2017 a pozrieť si okrem slovenských MiG-29 bohatý letový program, ktorí organizátori pre nás pripravujú. Mám určité informácie a viem, že sa rozhodne máme na čo tešiť. Je však ešte priskoro a „garantovať“ v tomto štádiu prípravy sa skutočne všetko nedá. Aspoň jeden „hint“, ktorý čoskoro vybehne i na stránke SIAF 2017 však pre vás mám. Tento rok na SIAF priletí i LASTOVIČKA.

Záverom niečo osobné. Do leteckého neba odletel jeden môj dobrý kamarát a kolega, pilot MiG-21. Kto ste ho poznali (Jirka Š.) venujte mu spolu so mnou tichú spomienku.

- PACHO21