PROČ SE CHCI STÁT PILOTEM?

Domov > Blog > PACHO21 > PROČ SE CHCI STÁT PILOTEM?
PROČ SE CHCI STÁT PILOTEM?
12.07.2017

Chcel by som nejako „premostiť“ moje písanie blogu o pilotoch, lietaní a SIAF-e a spomenul som si na jeden „vtip“ ( i keď vlastne ani neviem, či to bol vtip), ktorý som čítal až dvakrát. Po prvý raz som sa k nemu dostal na mieste, kde by som to ani neočakával. Bolo to, keď som prekladal seriózne historické materiály z 2. svetovej vojny a to konkrétne o činnosti a aktivitách 15. leteckej armády USAF pre Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

V týchto materiáloch to bolo uvedené ako slohová práca nejakého žiaka v USA na téma „Čím chcem byť “ a v tomto prípade to bolo o povolaní pilota. Stručne zhrniem, lebo si nepamätám detaily (číslo 60 na vysvetlenie). Pointa bola asi v tom, že chcem byť pilotom, lebo je to ľahká práca. Pilot si lieta v oblakoch a nemusí sa namáhať. Má vysoký plat a zaručený dôchodok. Ženy sa idú za pilotmi zblázniť a tak podobne.

mig-21 piloti

Viem, že Google nájde všetko, tak som to skúsil vyhľadať. Nenašiel som síce originál, ale aspoň niečo veľmi podobné, teda toto:

Dále mě napadlo být pilotem. Létal bych sem a tam, vozil bych cestující a volal bych vysílačkou ''May day''. Mohl bych také nouzově přistávat. Bohužel mě to také omrzelo. Zjistil jsem, že nouzová přistání se ne vždycky povedou…

Prečo práve tento „veselý“ pohľad na povolanie pilota? Asi preto, lebo takto toto povolanie možno aj pre mnohých vyzerá. Ale pre tých „nemnohých“, ktorí tomuto krásnemu povolaniu (ktoré, ak má byť skutočne naplnené, musí byť aj koníčkom), môže vyzerať napríklad aj takto:

Lietanie je polovica “môjho sveta“. Prinieslo mi mnoho nezabudnuteľných chvíľ a formuje môj život už mnoho rokov. Časom som sa naučil, že dôležité je vždy byť nad vecou, pokorný a skromný, na druhej strane však patrične hrdý na istú osobitosť, ktorú toto povolanie prináša. Byť kritický a zároveň náročný na seba, no aj na druhých.

Bez zodpovedajúceho zdravia a rodinného zázemia nie je nič možné. Pre mňa osobne je preto šťastím, že moji najbližší chápu moju „závislosť“ na lietaní a nároky mojej práce celkovo. Najdôležitejšie je pre mňa zdravie, šťastie a spokojnosť mojej rodiny. A preto aj žijem tak, aby moja práca nebola prekážkou v napĺňaní cieľov a túžob mojich najbližších.

....Rozmýšľal som, že to ešte nejako okomentujem, ale prišiel som k záveru, že už nemám čo dodať a „Bukerovo vyznanie“ hovorí samo za seba....

- PACHO21