FACEBOOK A JA

Domov > Blog > PACHO21 > FACEBOOK A JA
FACEBOOK A JA
22.08.2018

Dlhšie som zvažoval, čo „dať do pľacu“ v poslednom blogu pred SIAF-om. Mal by som sa nejako „dôstojne“ rozlúčiť a tak ma napadlo, že odpoviem (zareagujem) na niektoré podnety z Facebooku. Prečo?

Aby som to uviedol na pravú mieru, Facebook nie je niečo o čo by som sa osobne nejako obzvlášť zaujímal. Ale bohužiaľ (alebo našťastie?) je tu, existuje a výrazne ovplyvňuje názory ľudí.

Pri tejto príležitosti opäť jedna spomienka z kategórie „starý pilot vypravuje“. Keď som  v roku „X“ preberal funkciu letovoda útvaru od Milana Kurfürsta a troška sme to pri fernete rozoberali, tak som vyjadril svoj názor asi v tom zmysle, že ma nejaké nové metódy a počítače nezaujímajú a že najlepšia navigačná pomôcka pre pilota a letovoda je aj tak navigačná „šúblera“ (niečo ako navigačné logaritmické pravítko). Vtedy mi Milan „vyčistil žalúdok“ a povedal mi, aby som sa nebránil novým metódam a pomôckam, lebo vývoj nezastavím či sa mi to páči alebo nie. Mal veľkú pravdu.

Dnes je tu Facebook, ktorý mne osobne nesedí a myslím si, že človek by mal mať právo na súkromie. Na druhej strane je to zdroj informácií a pre súčasníkov niečo také bežné ako mobilný telefón či televízia. Jednoducho mi to pripadá tak, že kto nie je na facebooku ako keby ani nebol.

Prečo tento dlhý úvod? Tento rok som sa po prvýkrát „znížil“ k čítaniu komentov na facebooku k príprave tohtoročného SIAF-u. Trocha ma k tomu „vyhecoval“ Andrej, keď sme spolu telefonovali, lebo on je ten čo na facebooku odpovedá na všetky (aj vaše) otázky a podnety - či už sú relevantné alebo nie . Takže skúsme zopár príkladov:

1.         Kto prosim vyberal tie osobnosti?  - reakcia na nomináciu do ankety Zlaté krídla.

Keby tam bol nominovaný aj Ježiš Kristus (bez invektívy smerom ku kresťanskému svetu) aj tak by určite niekomu „nesedel“. Ja si nemyslím, že napríklad pán Orlita, je zlá nominácia a nemyslí si to ani jeden z vás lebo napísal toto: Pána Orlitu poznám aj osobne. Je to skvelý človek

2.         Nebude lietať Mig29 ??? - toto je aj moja „srdcovka“. Na vysvetlenie - je tu i táto možnosť. Situácia je taká aká je. Display pilot na type je iba jeden a to je tiež len človek; i keď to len ťažko akceptujeme. Podľa mojich info, by to mohol byť zdravotný stav - takže čo? Odpustíme mu? A keď sa už niečo takéto stane, že display pilot nemôže lietať, tak naša armáda nájde riešenie, veď predsa aj oni chcú aby ste si odniesli tie najlepšie zážitky.

3.         Keď dotiahnete na SIAF Boeing B 17, tak prídem aj ja - každý by chcel to „svoje“. Fortress by sa páčil aj mne, ale skutočne všetko nejde. Niekto to aj na facebooku uviedol - historických skvostov bude na SIAF 2018 celkom dosť.

4.         hlavne že budú predvádzať šroty zvané F 16 - tiež mám svoj názor na nákup tohto stroja pre Slovensko, ale myslím si, že lieta krásne a že na letecké dni určite patrí.

5.         skoda ze na ten sliac dakdo netresne bombu bol by uz konecdne klud do to tu ma furt pocuvat celi zivot a nevravte mi ze sa mam odstahovat ...odstahujte si to letisko vy do boha - k tomuto už naozaj niet čo dodať. Nepoznám pozadie, ako sa dotyčný nasťahoval na Sliač, kto povolil výstavbu v akej časti, kto rešpektoval či nerešpektoval zákony. K letisku a k lietaniu bohužiaľ patrí aj hluk a nespokojní (spokojní) obyvatelia.

Na dokreslenie jeden z vás tiež napísal toto: Za mňa je omnoho atraktivnejší rachot, rýchlosť atď, ako sa dívať na vrtuláky a vetrone..ale to je len môj názor..

Je treba uviesť, že nie všetci ste negatívne naladení a sklamaní pripravovaným programom leteckých dní SIAF 2018. Teším sa spoločne s tými čo napísali napríklad toto:

  • Ked si spomeniem, ze ako maly som ich skladal od fi Revell a teraz ich uvidim nazivo. VIP sa oplatila vdaka
  • Juj už sa moc tešim na tieto stroje nwm sa dočkat
  • Mig 15...wauka
  • parádička, ale skúste ich dať doobeda. Poobede ľudia musia pozerať do slnka a moc z toho nemajú
  • Nemožte preložiť termín,nebudem doma

Takže takto nejako to na tom Facebooku beží. Keď si zaspomínam na úplné začiatky - prvé pokusy o akési letecké dni v rámci dní otvoreného letiska a MDD - akí sme boli nadšení akoukoľvek zahraničnou účasťou. Nuž, ale to staré známe „ s jedlom rastie chuť“ platí i v tomto. Málokto už spätne oceňuje B-52 na Sliači dvakrát, vlaňajší Airbus či svetové akrobatické skupiny. Ja osobne som presvedčený, že sa oplatí prísť na SIAF i tento rok. Možno, že ten program skutočne nebude až taká „wauka“, ale SIAF je i o tom, že sa stretnú ľudia, ktorí sa o letectvo a lietanie skutočne zaujímajú, o tom, že stretneme kamarátov a priateľov, že spoločne strávime krásny deň a že „vôňa leteckého benzínu“  určite nebude absentovať ani tento rok.