Šéf MLD SIAF: Bez dobrého tímu letecké dni neurobíte

Domov > Blog > Príprava SIAFu > Šéf MLD SIAF: Bez dobrého tímu letecké dni neurobíte
Šéf MLD SIAF: Bez dobrého tímu letecké dni neurobíte
17.08.2017

Keď v januári 2005 zaklopal na dvere veliteľa vzdušných síl a povedal, že chce robiť letecké dni, tušil len teoreticky, do čoho ide. V roku 2017 chystá už 11. airshow v poradí a 7. ročník SIAF na Sliači, dostal ponuku organizovať letecké dni na Kube a na poličke má prestížnu Cenu za výnimočný prínos do sveta európskych leteckých podujatí od European Airshow Council. Riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa.

Počula som historku o tom, ako si pred rokmi išiel za vtedajším veliteľom vzdušných síl generálmajorom Dunajom, že chceš robiť letecké dni. A keď sa ťa opýtal, ako, vraj si odpovedal: „Ako nič.“ Čo je na tom pravdy?

Všetko. Bola to moja nevedomosť a moja povaha, čo ma hnalo dopredu. Až neskôr som si uvedomil, že som mal obrovské šťastie. Najmä na ľudí. Chytili sa toho profíci, ktorí mi pomohli zorganizovať prvé letecké dni. Ja som sa pri nich len učil a nebolo to vždy ružové. Ale povedali, že keď zoženiem peniaze, idú so mnou do toho.

Čo ti to vôbec napadlo organizovať letecké dni?

Vlastne to bolo celkom jednoduché. Mal som podnikateľské aktivity na Leteckej základni Sliač, skamarátil som sa tam s mnohými pilotmi, pričuchol som k lietaniu a zrazu som strašne túžil lietať. Nevyšlo to, ale v rokoch 2000 až 2004 som sa dostal na letecké dni do Bratislavy - najprv ako divák, potom ako reklamný partner a potom som sa trochu podieľal aj na zabezpečovacích prácach. Povedal som si, že už keď nemôžem byť pilotom, tak toto by bolo niečo, čo by sa mi páčilo. Ozbrojené sily vtedy s leteckými dňami končili, lebo sa sprofesionalizovali. A tak som v roku 2005 založil Slovenskú leteckú agentúru a odvtedy sa tomu venujem.

MLD SIAF je najväčšie verejné podujatie na Slovensku a jeho príprava je extrémne komplikovaná záležitosť. Môžeš ju popísať v skratke?

Organizácia MLD je výsledkom perfektnej spolupráce a podpory Ministerstva obrany SR, Ozbrojených síl SR, Vzdušných síl OS SR, Letiska Sliač, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva dopravy a výstavby SR, Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru, Dopravného inšpektorátu, Národnej diaľničnej spoločnosti, poriadkovej polície, Finančnej správy SR, Colnej správy SR, Úradu verejného zdravotníctva, Slovenského Červeného kríža, spádových nemocníc, Múzea SNP, Vojenského historického ústavu, miest Banská Bystrica, Zvolen, Sliač a mnohých ďalších zložiek. Kľúčový je tu vzťah medzi ministerstvom obrany a Slovenskou leteckou agentúrou, ktorá sa v roku 2011 stala víťazom riadneho verejného obstarávania. Tento vzťah definuje rámcová zmluva uzavretá na 4 roky plus 3 roky opcie. Aktuálne využívame posledný rok tejto opcie. A vždy na každý rok sa uzatvára samostatná realizačná zmluva.

A ako vyzerajú prípravy leteckých dní zo strany Slovenskej leteckej agentúry?

Od momentu, keď ministerstvo obrany prostredníctvom veliteľa Vzdušných síl OS SR dostane potvrdenie účasti od pozvaných účinkujúcich, preberá komunikáciu s nimi agentúra, ktorá je hlavným organizátorom a projektantom podujatia. To zahŕňa obrovské množstvo činností – od zmlúv s partnermi, cez projektovú dokumentáciu, zabezpečenie účastníkov, rokovania so všetkými zložkami, najímanie ľudí, školenia, nácviky riešenia krízových situácií, prevzatie a výstavbu letiska, letovú časť, vykonanie ukážok, technické zabezpečenie až po také detaily ako je pitný režim brigádnikov alebo správne načasovanie kosenia na plochách, ktoré sa využívajú na parkovanie. To množstvo úloh si delí niekoľko stredísk: letová skupina, prijímacie stredisko, inžiniersko-letecká služba, sektoroví manažéri, manažéri spojenia, stredisko pre VIP hostí a divákov, pre stánkový predaj a tiež je to marketing a sponzoring a tak ďalej. Všetko majú pod kontrolou výkonný riaditeľ, hlavný usporiadateľ a ja ako riaditeľ MLD SIAF.

Akú úlohu v tých prípravách zohrávaš ty osobne?

Predovšetkým musím zohnať sponzorov a peniaze. Komunikujem s ministerstvami, so vzdušnými silami, s ozbrojenými silami, s dodávateľmi, partnermi a so sponzormi. Uzatváram zmluvy s jednotlivými zabezpečovacími zložkami, mám na starosti aj niektoré organizačné a protokolárne záležitosti a prezentujem letecké dni na verejnosti. Za mnou však stojí tím ľudí, ktorých možno nikto nikdy nevidel, ani o nich nepočul, ale urobili tam kus neskutočnej roboty a vďaka nim sú letecké dni tam, kde sú.

V tom tíme je okolo 80 ľudí. Sú neuveriteľne zapálení pre vec, súdržní a napriek obrovskému tlaku, ktorému sú počas SIAF vystavení, idú do toho s rovnakou chuťou každý rok znova. Ako sa ti podarilo dať ich dohromady?

Ja stále tvrdím, že mám na ľudí obrovské šťastie. Náš tím tvoria dve skupiny: Jedna skupina sú bývalí profesionálni vojaci alebo ľudia, ktorí kedysi mali organizáciu leteckých dní v pracovnej náplni. V čase, keď som založil agentúru, oslovil som niekoľko kľúčových ľudí a oni oslovili ďalších. Letectvo je droga a mnohým z tých, ktorí sú vo výsluhovom dôchodku, jednoducho chýba. Takže by sa dalo povedať, že príprava SIAF je drogovo závislý počin. No a potom máme v tíme druhú skupinu ľudí, ktorí pred spoluprácou s nami ani nevedeli, čo to letecké dni sú. Tí často hovoria, že keby tušili, o čom to je, tak do toho nejdú. Ale sú s nami od roku 2005, zdokonaľujú sa každým rokom a kvôli prípravám MLD si čerpajú vo svojom zamestnaní dovolenku. Jeden z nich mi povedal: „Bože, Hubert, keď skončia letecké dni, ja som unavený, nevládzem, ale už sa teším na ďalší rok.

Na marcovom zasadnutí European Airshow Council získala Slovenská letecká agentúra Cenu za výnimočný prínos do sveta európskych leteckých podujatí a tiež prvé miesto v kategórii Media & Marketing. Čo to pre SIAF znamená?

Je to pre nás obrovské zadosťučinenie a potešenie, že sme akceptovaní nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Od našich národných autorít máme pravidelne spätnú väzbu, že sme pripravení stopercentne, čo je pre nás nesporný odborný úspech na národnej úrovni. Okem toho pred časom prejavili záujem o naše služby organizátori leteckých dní v rakúskom Zeltwegu, podľa ktorých máme niektoré veci urobené lepšie. To bola pre mňa veľká pocta, pretože do Zeltwegu som sa kedysi chodil učiť. Pred rokom nás dokonca oslovila kubánska veľvyslankyňa s ponukou zorganizovať podobné podujatie na Kube. Ale ceny EAC znamenajú medzinárodné uznanie v silnej konkurencii mnohých organizátorov leteckých prehliadok v celej Európe. Tie ocenenia udeľujú v EAC ľudia, ktorí sú v leteckom svete pojmom. Konkrétne pre mňa to bol obrovský šok. Ani neviem, aké vyššie ocenenie by sme ešte mohli získať. Ale zároveň je to záväzok. S EAC chceme spolupracovať, pretože majú vynijakúce workshopy ohľadom bezpečnosti na leteckých podujatiach a skúsenosti, ktoré si na nich vymieňajú účastníci, sú neoceniteľné.

Napriek tomu: Mal si niekedy chuť s tým všetkým skončiť?

Pravidelne. Každý rok niekoľkokrát (smiech).

Čo je spúšťač?

Napríklad, keď niekto mimo organizačného štábu začne veci komplikovať, alebo naruší ťažko naplánovaný time management. Alebo keď čítam diskusie ľudí, ktorí kritizujú všetkých a všetko. Alebo keď nejaký novinár klamlivo a neprofesionálne napíše o nás článok s cieľom zákerne ublížiť - bez akéhokoľvek ospravedlnenia. Vtedy mám chuť to zabaliť. Ale potom zasa príde niekto, kto povie, že je super to, čo robíme a zasa mám pocit, že to za to stojí. A keď sme dostali tú cenu EAC, mal som slzy v očiach.

Kam by si chcel, aby sa SIAF ešte posunul?

My sme nastavili latku leteckých dní na určitú úroveň. Každý rok si dávame záväzok, aby sme pod tú úroveň nešli a vždy sa snažíme niečo skvalitniť. Zároveň by som si veľmi želal, aby rezorty obrany, dopravy a vnútra uzatvorili medzirezortnú dohodu o podpore medzinárodných leteckých dní a ich príprav, aby SIAF mal naďalej podporu verejnosti aj štátu. Lebo bez toho to nejde. MLD SIAF má už medzinárodné renomé, preto je veľmi dôležité, aby sa zachovala doterajšia periodicita podujatia, aby nevznikali komplikácie pri organizácii. Je ešte strašne veľa lietadiel a skupín, ktoré by som chcel na Sliač dostať - často je to otázka aj niekoľkoročnej snahy. Ale úplne najviac si pre SIAF želám dobré počasie a predovšetkým bezpečný priebeh.