SIAF 2019 PONÚKA LETECKÝM „FAJNŠMEKROM“ SKUTOČNÉ HODY

Domov > Aktuality > SIAF 2019 PONÚKA LETECKÝM „FAJNŠMEKROM“ SKUTOČNÉ HODY
SIAF 2019 PONÚKA LETECKÝM „FAJNŠMEKROM“  SKUTOČNÉ HODY
03.07.2020

Ako sa už stalo dobrou tradíciou, MLD SIAF 2019 prinášajú návštevníkom i tento rok bohatý program pre veľkých i malých fanúšikov letectva. Okrem zábavy, dobrého jedla a pitia si určite na svoje prídu aj leteckí nadšenci, odborníci, novinári, lovci leteckých fotografií - no jednoducho všetci, ktorí nezaváhajú a v dňoch 3. a 4. augusta navštívia Leteckú základňu na Sliači.

Čo si rozhodne nenechajte ujsť - odporúča Pacho-21

Napriek aktívnej leteckej minulosti sa nepovažujem za leteckého „experta“(akých sú dnes plné obrazovky), ale chcem vám ponúknuť niečo ako moje „SIAF 2019 TOP MENU“. Je na vás čo si vyberiete, lebo rozhodne bude z čoho.

Nie je celkom „spravodlivé“ ak niektorých účastníkov „protežujeme“, píšeme o nich a používame ich ako „lákadlo“ a o iných sa ani nezmienime; často len preto, že vystupujú na malom lietadle, nenarobia toľko hluku a nie sú „svetoznáme jednotky“. Ale tak to proste je. Veď buďme úprimní. Koľkí z vás by neváhali merať cestu na Sliač,  ak by tu nevystupovala avizovaná jednotka tohto ročníka talianska akrobatická skupina „Frecce Tricolori“? Sú svetoví, lietajú nádherne a je ich plné nebo. Naviac majú skvelého komentátora, ktorý vie zaujať a pobaviť.

Ja osobne sa veľmi teším na ich vystúpenie, ale ak by som si mal vybrať, tak by som dal prednosť skvelému „súboju“ sólových akrobatov na rýchlych strojoch - ZEUS DEMO TEAM vs. F-16 TIGER DEMO TEAM. Návštevníci, ale hlavne tí, ktorí sa trocha vyznajú v leteckej akrobacii, budú mať možnosť porovnať majstrovstvo gréckych a poľských vojenských pilotov na lietadle tej istej kategórie - F-16 Block 52+.

Taktiež som úprimne zvedavý ako im dokáže „zakontrovať“ maďarský pilot s lietadlom Jas-39 Gripen.

K tomu snáď len nostalgická spomienka na našich sólových akrobatov na MiG-29.

Z môjho „top menu“ ponúkam ako dvojku podobný súboj malých lietadiel typu EXTRA 300 v podaní Zoltána Veresa a Martina Šonku. Pre mňa je ich vystúpenie niečo nad ľudské „pochopenie“. Nechcel som použiť tieto výrazy, ale inak by som to ani nevedel popísať: dych-vyrážajúce, krv mrzne v žilách, pilotné majstrovstvo, svetová letecká akrobatická špička. Neviem čo dodať- príďte a uvidíte. Teda, ak nebudete radšej zatvárať oči.

Mojou „srdcovkou“, a v mojej ponuke „trojkou“, je vystúpenie akrobatickej skupiny „Očovskí bačovia“. Tešil som sa na nich aj na Festivale letectva v Piešťanoch, ale nevyšlo to. Držím im palce, aby na SIAF-e 2019 ukázali, ako sa dá lietať na bezmotorových lietadlách, a aj to, ako to „naučili“ svojich nástupcov. V tejto súvislosti sa teším, a som úprimne zvedavý, na sólovú akrobaciu na vetroni, ktorú by mal návštevníkom predviesť L-13AC Acro Blaník z českéhoGlider Aerobatic Club, z.s.

Na záver chcem popriať SIAF-u 2019 krásne počasie, čo najmenej problémov vo vzduchu i na zemi, ale najmä veľa spokojných návštevníkov, lebo bez nich by to nešlo.

                                                                                                          Pacho 21