Vychádza kniha o Bielych albatrosoch. Nenechajte si ujsť autogramiádu priamo na MLD SIAF!

Domov > Aktuality > Vychádza kniha o Bielych albatrosoch. Nenechajte si ujsť autogramiádu priamo na MLD SIAF!
Vychádza kniha o Bielych albatrosoch. Nenechajte si ujsť autogramiádu priamo na MLD SIAF!
29.05.2018

Dosiaľ nepublikované príbehy späté s legendárnou leteckou akrobatickou skupinou. Ľudia, lietadlá, vystúpenia. Tieto tri hlavné roviny sa navzájom prelínajú v najnovšej knihe Manfréda Ťukota s názvom Biele Albatrosy: Rozchod – Teď!. Do predaja sa dostáva s podporou organizátorov Medzinárodných leteckých dní a autogramiádu, ktorá sa uskutoční v prvý deň SIAF 2017, poctia svojou prítomnosťou aj niekdajší členovia Bielych Albatrosov. S autorom atraktívnej knihy, známym publikáciami o lietaní v Košiciach, sme sa porozprávali o vzniku jeho najnovšieho diela.

Skúste, prosím, čo najvýstižnejšie predstaviť svoju novú knihu.

Je to retrospektíva rozruchu okolo skupiny Biele Albatrosy, ktorá vznikla ešte za spoločnej Česko-slovenskej republiky a fenomenálne reprezentovala slovenské vojenské letectvo vo svete. A, samozrejme, je to aj o tom, aký vplyv mal na ňu rozpad štátu a leteckého školstva. Už dlhšie sa zaoberám históriou lietania v Košiciach, robím rozhovory s pamätníkmi letectva, zbieram fotografie a dokumenty. A keďže Biele Albatrosy sú bytostne späté s Košicami, stretával som čoraz viac ľudí prepojených s touto skupinou. Ku knihe som teda potreboval urobiť už len krôčik.

Ako dlho ste zhromažďovali materiály ku knihe a čo bolo pri tom najnáročnejšie?

Najnáročnejšie je začať a získať kontakty na správnych ľudí. Ale keď sa už do toho pustíte, tak sa to nabaľuje ako snehová guľa. Keď máte jeden kontakt, získate aj ďalšie. Niektorých ľudí však bolo veľmi ťažké presvedčiť, aby boli ochotní vrátiť sa k svojim spomienkam. Ale tam, kde sa mi to podarilo, uzreli svetlo sveta doteraz nepublikované informácie a na tie som naozaj hrdý.

Ktorú z nich považujete za výnimočnú informačnú lahôdku?

Viacerí sa vo svojich rozprávaniach zmieňujú o istej udalosti, ktorú svojho času prešli mlčaním. Išlo o dosť núdzové pristátie počas jedného preletu. Zaujímavé je, že každý zo zúčastnených má na to trochu iný pohľad. Ale keď si to prečítate a dáte si dohromady rôzne uhly pohľadu, utvoríte si vlastnú predstavu o tom, ako to mohlo reálne vyzerať. Prezradím len toľko, že v jednej minúte mohli Biele Albatrosy prísť o niekoľko strojov a možno aj pilotov. Samozrejme, v knihe sa tomu venujem obšírnejšie.

Čo vás v súvislosti s Bielymi Albatrosmi najviac oslovilo ako človeka?

Ich skromnosť a pokora. Iste, v každej skupine ľudí sa nájdu výnimky, ale títo piloti, ktorí urobili pre reprezentáciu slovenského vojenského letectva nesmierne veľa, sa k tomu doteraz stavajú tak, že to bola súčasť ich práce. Lietanie v skupine má svoje špecifiká a jej členovia musia potlačiť presne to, čo je dôležité u sólových pilotov. V skupine musí ísť individualita bokom. V prípade Bielych Albatrosov je zaujímavé, ako v istom období bolo všetko v správnej chvíli na správnom mieste. Je až nepredstaviteľné, koľko ľudí a vecí sa podarilo dať dokopy, aby fungovali relatívne dlho. Piloti v akrobatických skupinách sa zvyčajne obmieňajú po jednom až troch rokoch. Albatrosy vydržali spolu viac ako desať rokov. Navyše vystupovaniu sa venovali iba popri svojej primárnej práci učiteľov lietania. Všetko to vyzerá ako šťastná náhoda. Samozrejme, až kým skupinu nezničila politika.

Ako došlo k tomu, že vaša kniha vychádza práve v čase konania MLD SIAF 2017?

Mám ju napísanú už viac ako rok, ale nevedel som ju pustiť do sveta nejakým rozumným spôsobom. Až mi nakoniec pán Chvojka (vedúci leteckej skupiny Biele Albatrosy a súčasný letový riaditeľ SIAF, pozn. red.) navrhol, aby som sa spojil s riaditeľom Slovenskej leteckej agentúry a MLD SIAF Hubertom Štoksom. Stretli sme sa v Banskej Bystrici, bol nadšený a rozhodol sa, že moju knihu vydá. Chcel by som sa mu aj touto cestou poďakovať za to, že sa do toho dal a že sa na najväčšom slovenskom leteckom podujatí uskutoční autogramiáda mojej knihy za účasti niekoľkých členov Bielych Albatrosov. Príležitosť stretnúť ich pohromade je veľmi zriedkavá, preto srdečne všetkých pozývam.

Foto: archív Manfréda Ťukota, ukážky z knihy Biele Albatrosy: Rozchod – Teď!