Majster sveta v sólovej akrobacii výkonným šéfom SIAF

Domov > Aktuality > Majster sveta v sólovej akrobacii výkonným šéfom SIAF
Majster sveta v sólovej akrobacii výkonným šéfom SIAF
30.11.2017

Letecké dni doma aj vo svete poznal najprv ako display pilot, ktorý za svoj výkon v sólovej akrobacii bojových stíhačiek dvakrát získal Superkings Trophy v britskom Fairforde. Neskôr nahliadol do zákulisia príprav leteckých dní ako šéf organizačného výboru Ozbrojených síl SR. Teraz sa plukovník Generálneho štábu vo výslužbe Ivan Hůlek stáva výkonným riaditeľom SIAF 2017.

Nových skúseností nikdy nie je dosť

Počas svojej vojenskej kariéry zažil Ivan Hůlek ostré časy pohotovosti, budovanie letectva novovzniknutého Slovenska, členstvo v slovenskom vojenskom display tíme, americký systém vojenského vzdelávania v Kansase, prácu na strategickom plánovaní amerického veliteľstva Stred v Tampa Bay aj zastupovanie najvyššieho spojeneckého veliteľa v Rade NATO v Bruseli. Keď po 38 rokoch definitívne odložil uniformu, začal si vychutnávať bezstarostnú stránku života bez nostalgie smerom k lietaniu. Na šéfovanie Medzinárodným leteckým dňom sa však nechal nahovoriť. „Keď ma oslovil riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa, chvíľu som váhal, ale potom som si povedal, že to skúsim. Nemusím to robiť, ale chcem. Letecké dni som zažíval ako aktívny účastník, neskôr ako organizátor z vojenskej strany a vcelku ma zaujíma, ako to funguje z tej civilnej strany. Plus mám kamarátsky vzťah k mnohým ľuďom, ktorí robia na príprave SIAF,“ hovorí Ivan Hůlek.

Organizácia SIAF je extrémne komplikovaná záležitosť

Výkonný riaditeľ koordinuje, riadi a zodpovedá za prípravu a priebeh leteckých dní. „Keď to zhrnieme, tak Hubert ako šéf agentúry povie: „Ideme robiť letecký deň. Tu máš ľudí a sprav to,“ zjednodušuje Ivan Hůlek náročné prípravy najväčšieho verejného podujatia na Slovensku. Výkonný štáb pod jeho vedením má na starosti obrovský zoznam činností – od zmlúv s partnermi cez zabezpečenie účastníkov, prevzatie a úpravu letiska, letovú časť, vykonanie ukážok, VIP sektor až po najmenšie detaily priebehu akcie. „Teraz čakáme na podpísanie hlavných dokumentov a potvrdenie hlavných účastníkov, riešime základné varianty. Potom príde prípravná fáza, teda najmä spracovanie dokumentácie a projektu, najímanie  ľudí, školenia, nácviky riešenia krízových situácií, začneme rokovania s Policajným zborom a tak ďalej. Keď už každý bude vedieť, čo má robiť, prevezmeme si plochy a pustíme sa do výstavby letiska a nakoniec do samotného podujatia,“ vysvetľuje výkonný šéf SIAF.

Záleží na všetkom

Tak ako v letectve, aj pri organizácii Medzinárodných leteckých dní neexistuje podľa Ivana Hůleka maličkosť. Dôležitý je každý jeden detail a precíznosť. „Rozhodujúca je bezpečnosť a divák. Chceme, aby ľudia, ktorí prídu, boli spokojní a aby bol spokojný aj zadávateľ, teda Ministerstvo Obrany SR. Dôležitý je aj komfort účastníkov, pretože ich spokojnosť s organizáciou prispieva k nášmu dobrému menu. A začína sa to pri takých „detailoch“, ako je napríklad pitný režim alebo slnečník pre brigádnika, ktorý sa stará o to, aby sa ľudia nedostali do priestoru, kde sa pohybujú lietadlá. Detaily jednoducho neexistujú. SIAF je extrémne zložitý stroj, ale musí fungovať ako švajčiarske hodinky,“ zdôrazňuje Ivan Hůlek.

SIAF je prestížne podujatie s medzinárodným významom

Medzinárodné letecké dni 2017 sa opäť uskutočnia na letisku Sliač, na ktoré má Ivan Hůlek výhľad priamo z okna svojho domu. Na výhrady miestnych obyvateľov voči podujatiu má svoj názor: „Rok čo rok komplikujú agentúre organizáciu akcie. Poloha Sliača je výhodná aj pre východ, aj pre západ. A SIAF je podľa mňa veľmi dobrá vec. Zviditeľňuje Slovensko vo svete, pretože k nám chodia čoraz zaujímavejší účastníci. Takisto spektrum návštevníkov už nie je len slovenské, ale medzinárodné. Je to prestížna záležitosť, ktorá nám robí veľmi dobré meno – či už armáde alebo Slovensku. Preto som si povedal, že prispejem aj ja svojím dielom.“

Perfektná partia, perfektná akcia

SIAF 2017 organizačne zastrešuje opäť Slovenská letecká agentúra. „Tí ľudia sú nadšení, ochotní, nedočkaví pracovať. Veľmi dobre poznám riaditeľa a jeho najbližších spolupracovníkov. Majú dobré referencie a mnohí sú odhodlaní robiť na SIAF-e bez ohľadu na to, ako bude reagovať ich zamestnávateľ. Tak si hovorím, že keď takto ide do toho tá banda, tak to musí byť vynikajúca vec. Perfektná partia, perfektná akcia. Lebo keď je ochota, snaha a keď sú dobrí ľudia, tak si myslím, že organizácia je na najlepšej ceste, aby zvládla dobrý letecký deň,“ uvažuje nový výkonný riaditeľ SIAF, ktorý pokojné obdobie mimo armády vymení na istý čas za rušné prípravy leteckých dní. „Ono sa to bude stupňovať. A keď začneme s výstavbou letiska, tak to bude celý mesiac práca od rána do večera,“ predpokladá Ivan Hůlek. No napriek obrovskej zodpovednosti, ktorú na seba preberá, si najväčšie starosti robí o svoju manželku. Bude ho totiž musieť zastúpiť pri každodenných prechádzkach s ich psom Bastienom.