Historický bonbónik na MLD SIAF!

Domov > Aktuality > Historický bonbónik na MLD SIAF!
Historický bonbónik na MLD SIAF!
14.09.2021

Medzinárodné letecké dni SIAF sú aj o leteckej histórii a preto sme nadšení, že naše pozvanie prijala aj Česká republika, ktorá našim návštevníkom predstaví vzácnu stíhačku Hawker Hurricane.

Tak toto je skutočná letecká rarita a my sa nesmierne tešíme, že na tohtoročnom MLD SIAF 2021 uvidíte ako aj na statickej, tak aj na dynamickej ukážke stíhačku Hawker Hurricane Mk.IV, na ktorej počas druhej svetovej vojny lietali československí piloti. Túto stíhačku začiatkom leta 2021 získalo do svojej zbierky pražské Letecké múzeum Točná. Návštevníci a fanúšikovia ju tam môžu obdivovať v kamufláži, ktorú mala verzia Mk.IIc, českého leteckého esa Karla Kuttelwaschera.

Krása na oblohe, ale aj na zemi

Český úlovok v podobe Hawker Hurricane Mk.IV žne úspech a nadšenie z každej strany. „Zúčastníme sa aj leteckých dní a verejných vystúpení, aby sme si pripomenuli odkaz československých letcov RAF počas druhej svetovej vojny, ako odkaz tým, ktorí prežili vojnu, ale aj tým, ktorým sa nepodarilo šťastne doletieť,“ povedal v polovici mája pre české médiá Jiří Horák z Leteckého múzea Točná.

 

„Ako organizátor MLD SIAF 2021 sme naozaj nadšení, že na našom podujatí budeme hostiť Českú republiku a ich Hawker Hurricane Mk.IV, lebo táto technika sa už len tak ľahko nevidí. Skutočne túto ukážku môžeme hodnotiť ako historickú čerešničku na pomyselnej torte,“ nešetril nadšením riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa.

V minulosti mala plné ruky práce

Stíhačka, ktorú uvidíte 4.-5. septembra na letisku Kuchyňa/Malacky, bola vyrobená spoločnosťou Hawker Aircraft Ltd, v slávnej továrni Kingston-upon-Thames  v dobe medzi 20. novembrom 1942 a 19. aprílom 1943. Počas druhej svetovej vojny slúžilo toto lietadlo v Taliansku, Grécku a vtedajšej Juhoslávii. Po skončení vojny krátko slúžilo aj na Cypre a v Palestíne.

V súčasnosti je z pôvodne vyrobených 14 583 lietadiel schopných lietať menej ako 15 lietadiel a jedno posledné, vo verzii Mk.IV, čiže sa je skutočne na čo tešiť. Čo poviete?

 

Zdroj foto: Letecké múzeum Točná